Caravanner neemt te veel hagelslag en kaas mee

Neem dus niet te veel aardappelen mee. In de meeste landen kun je ook prima lokale producten kopen!Neem dus niet te veel aardappelen mee. In de meeste landen kun je ook prima lokale producten kopen!

Uit verkeerscontroles gedurende de zomervakantie blijkt ieder jaar weer dat de manier waarop caravans beladen worden in veel gevallen foutief gebeurt. Volgens BOVAG zeulen Nederlanders veel etenswaar mee op vakantie. “En dat leidt soms tot overbelading.”

Controleer altijd of je caravan stabiel is

Controleer altijd of je caravan stabiel is

Tweederde (67,5 procent) van de vakantiegangers zou dit namelijk doen. Vooral populaire dranken als koffie (35 procent) en thee (26 procent) worden vaak meegezeuld, maar ook de typische Hollandse producten waarvan men denkt dat ze elders niet (in die hoedanigheid) verkrijgbaar zijn, worden in grote getalle meegenomen. Hagelslag, kaas en pindakaas gaan vrijwel standaard mee in de caravan.

Caravan vol aardappelen

Een klein deel van de vakantiegangers, 4,9 procent om precies te zijn, neemt zelfs hun eigen aardappelen mee. Aangezien dit natuurlijk nogal zwaar is, leidt dit al gauw tot overbelading en de nodige risico’s, maar ook de andere hiervoor genoemde producten mogen in dat opzicht niet onderschat worden. Al deze cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van Het Testpanel van BOVAG.

Overbelading caravan gevaarlijk

Neem niet te veel potten pindakaas mee in de caravan.

Neem niet te veel potten pindakaas mee in de caravan.

Overbelading is een groot probleem voor de veiligheid van reizigers. Wat echter ook bijzonder veel risico’s met zich meebrengt, is een verkeerde verdeling van deze bagage. Dit heeft te maken met de kogeldruk, de druk op de trekhaak dus, die zowel te hoog als te laag kan zijn. In beide gevallen kan een verkeerder kogeldruk ertoe leiden dat een caravan kan gaan slingeren, als er hoge snelheden bereikt worden.

Kogeldruk goed wegen bij caravan

Gelukkig is het wel mogelijk om de kogeldruk eigenhandig aan te passen, bijvoorbeeld door bepaalde bagage thuis te laten of deze spullen een andere plek te geven in de caravan. Vervolgens kun je de nieuwe kogeldruk meten met een traditionele weegschaal of een speciaal hiervoor bestemd apparaat, dat verkrijgbaar is bij de meeste caravanbedrijven.

De meeste Nederlandse caravanners nemen hun eigen kaas mee.

De meeste Nederlandse caravanners nemen hun eigen kaas mee.

Allereerst moet je echter weten wat de juiste druk is voor de betreffende caravan, dit vind je in het instructieboekje. Dat veel mensen deze stappen niet volgen, blijkt uit het feit dat er jaarlijks veel ongelukken gebeuren door een verkeerde kogeldruk.

Be the first to comment on "Caravanner neemt te veel hagelslag en kaas mee"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Klik hier om onze pagina te liken