Schipper drugsschip Arsianco moet alsnog leegpompen betalen

Het leegpompen van het ruim van het drugsschip Arsianco in de haven van Moerdijk (Foto Bart Oosterveld)Het leegpompen van het ruim van het drugsschip Arsianco in de haven van Moerdijk (Foto Bart Oosterveld)

MOERDIJK

De veroordeelde schipper Cor B. moet Moerdijk alsnog de kosten vergoeden die de gemeente heeft gemaakt voor het leegpompen van het drugsschip Arsianco. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald.

De politie ontdekte op 10 mei 2019 een volop werkend drugslab in het ruim van het 85-meter schip. Dat lag op dat moment aan de palen in de gemeentehaven van Moerdijk. Het bleek te gaan om een laboratorium waar de drug crystal meth werd geproduceerd. Tijdens het onderzoek van de politie begon het schip plotseling vol te lopen. Het ging om een booby trap waarbij een pomp automatisch of vanaf afstand werd aangezet en het ruim begon vol te pompen.

Chemische stoffen

Omdat het gevaar bestond dat chemische stoffen uit het lab in het water van de haven terecht zouden komen besloot de gemeente het ruim onmiddellijk leeg te laten pompen door een gespecialiseerd bedrijf. Het water werd afgevoerd naar een zuiveringsinstallatie. De kosten van de operatie – een bedrag van ruim 40.000 euro – probeerde de gemeente te verhalen op de schipper. Die weigerde te betalen en ging in beroep.

De schipper zit zelf in detentie. Hij werd in maart van dit jaar veroordeeld tot 32 maanden cel voor zijn aandeel in de drugsoperatie. Namens hem voerde zijn advocaat aan dat er geen aanleiding bestond bestuursdwang uit te oefenen. Er was geen sprake van een spoedeisende situatie, zei hij tegen de rechtbank, omdat niet vast stond dat het schip zoveel water had gemaakt dat het dreigde te zinken. Daarnaast was ook geen sprake van enig gevaar omdat de pomp was afgeslagen. Volgens de advocaat had het college de pomp kunnen laten ontmantelen in plaats van het ruim leeg te pompen.

Maar de rechtbank vindt dat de gemeente wel juist gehandeld heeft en het recht heeft om voor de kosten bij de schipper aan te kloppen. ‘Naar het oordeel van de rechtbank heeft het college mogen besluiten dat de situatie dermate spoedeisend was, dat onmiddellijk optreden was vereist en dat een besluit niet kon worden afgewacht,’ zeggen de rechters. Op het moment van ingrijpen was niet duidelijk waarom de pomp was aangeslagen en weer afgeslagen en of hij opnieuw zou kunnen aanslaan.

Bovendien was er mogelijk gevaar voor het milieu en de volksgezondheid en mogelijk ook brand- of ontploffingsgevaar. Dat de zaken achteraf misschien minder gevaarlijk waren dan aanvankelijk was ingeschat kon de gemeente niet weten op het moment dat er werd ingegrepen. De gemeente mag de kosten daarom op de overtreder verhalen, vindt de rechtbank.

Arsianco

In een andere rechtzaak over hetzelfde drugsschip kreeg de veroordeelde schipper wel gelijk. De Inspectie Leefomgeving en Transport had de Arsianco na de ontdekking van het lab een vaarverbod opgelegd. Een ILT-inspecteur had tijdens inspectie een groot aantal gebreken aan het schip ontdekt. Het ging onder meer om gaten in de waterdichte schotten, het hoofd- en het noodstuurwerk die buiten gebruik waren gesteld en niet meer werkende ankerlieren. Die gebreken waren dan misschien aanwezig, de ILT had beter moeten motiveren waarom het schip niet meer mocht varen, vindt de rechtbank. In dit geval trok de schipper dus aan het langste eind. Voorlopig in ieder geval, want de ILT kan in beroep gaan. (Bart Oosterveld)

About the Author

René Quist
Kampeerder. Journalist. Levensgenieter.

Be the first to comment on "Schipper drugsschip Arsianco moet alsnog leegpompen betalen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Klik hier om onze pagina te liken