Pas op! Je vakantiedagen vervallen bijna

Lekker in het wild kamperen in Zweden door het AllemansrechtJe hebt die vakantiedagen niet voor niets. Dus neem de dagen vooral op!

Nog een week en dan beginnen de schoolvakanties. Tijd om lekker met het gezin te gaan kamperen. Toch zijn er ook veel mensen die geen vakantiedagen opnemen. Niet slim. Je hebt vakantie nodig én als je niet oppast, vervallen je vakantiedagen!

Ja, echt waar. Vakantiedagen zijn beperkt houdbaar. Wettelijke vakantiedagen mag je maar een half jaar opsparen en meenemen naar het volgende jaar. Dat betekent dat op 1 juli, de resterende vakantiedagen over 2015 vervallen.

Uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat in 2014 de werknemer in Nederland ruim 14 vakantiedagen overhield. Een op de vier heeft zelfs meer dan 50 dagen staan. Met 14 vrije dagen kun je toch mooi bijna drie weken kamperen in Frankijk. En met 50 dagen kun je vanaf de pinksteren tot september een prachtige tocht maken met een camper door Europa.

Stuwmeer aan vakantiedagen

glamping Luxe keuken in een safaritent

Van zo’n heerlijke kampeervakantie kikker je weer helemaal op.

Vooral werknemers die die niet in gelegenheid zijn geweest om vakantiedagen op te nemen, zijn de dupe, legt Andree Ruiters, adviseur Arbeidstijden bij de FNV uit aan de NOS.  Gelukkig zijn er in veel cao’s afspraken gemaakt die mogelijk maken dat werknemers die dagen langer kunnen behouden.” Mocht dat niet het geval zijn, dan moet de baas je op tijd waarschuwen als je vakantiedagen dreigt over te houden, zegt Marco Veenstra, juridisch adviseur van AWVN tegen de NOS. “Het is gewoon ongezond om geen vakantie op te nemen. Het schrappen van vakantiedagen is een stok achter de deur.”

Mocht je nou deze zomer echt niet op vakantie kunnen door drukte op je werk en mag je je dagen niet laten staan, dan is uitbetalen een optie, adviseert FNV. “Het gaat uiteindelijk toch om geld dat je anders misloopt. Maar uitrusten is belangrijker. Deze wet is er niet voor niets.” Wel lekker om dan bijvoorbeeld in het naseizoen op vakantie te gaan. De prijzen liggen dan natuurlijk stukken lager.

About the Author

René Quist
Kampeerder. Journalist. Levensgenieter.

Be the first to comment on "Pas op! Je vakantiedagen vervallen bijna"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Klik hier om onze pagina te liken