Van Oord legt fundatie voor RWE Sofia windpark in Noordzee -2

camping tent on grass lawnPhoto by Matheus Bertelli on Pexels.com

Van Oord gaat voor RWE de fundaties en verbindingskabels aanleggen voor het Sofia windpark in de Noordzee. Als de engineering, inkoop, bouw en installatie-partner zal Van Oord het installatieschip Aeolus en de kabellegger Nexus inzetten. Sofia heeft een capaciteit van 1,4 GW.

De werkzaamheden voor de fundaties en de 350 kilometer aan verbindingskabels gaan in de eerste helft van volgend jaar van start, waarna in 2024 begonnen moet worden met de installatiewerkzaamheden op de Doggersbank. Daar moet op termijn het windpark Sofia verreizen, dat met een capaciteit van 1,4 GW een van de grootste ter wereld wordt. Voor de werkzaamheden zal Van Oord via het bedrijfsonderdeel MPI Offshore aan de Britse noordoostkust een logistieke hub opzetten.

Van Oord werkte onlangs met Shell in zijn klus voor het consortium Blauwwind, waar het olie- en gasbedrijf samen met Eneco, Diamond Generating Europe en Van Oord zelf onderdeel van is. Afgelopen november rondde het installatieschip Aeolus, dat een hefvermogen van 1.600 ton heeft, de installatie van de 77 turbines voor windpark Borselle III & IV af. Ook de 122 meter lange kabellegger Nexus was bij dit project betrokken. Het vaartuig heeft een kabelcarrousel van 5.000 ton.

Windpark Sofia wordt het vijfde en grootste Britse park waarbij RWE en Van Oord samenwerken. Eerder in december sloot het Duitse energiebedrijf RWE zich aan het groene waterstofconsortium NorthH2, opgezet door Gasunie, Groningen Seaports en Shell. Het waterstofproject draait om de productie van groene waterstof met behulp stroom opgewekt door windparken op zee.

 

 

 

 

 

 

Lees meer:

About the Author

René Quist
Kampeerder. Journalist. Levensgenieter.

Be the first to comment on "Van Oord legt fundatie voor RWE Sofia windpark in Noordzee -2"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Klik hier om onze pagina te liken