Verdubbeling aantal campers in Nederland binnen tien jaar

retro camper veiligheidPas op in de voortent en in de camper met kinderen

Campers worden alsmaar populairder in Nederland. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de gigantische bezoekersaantallen van de Camper Experience in Zandvoort, waar afgelopen april duizenden mensen met hun kampeerauto naartoe kwamen, maar ook uit de harde cijfers die BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI) hebben gepubliceerd. In tien jaar tijd is het aantal campers in Nederland volgens hun gegevens namelijk gestegen van 50.000 (eind 2006) naar 97.407 op 1 april 2016. Dat betekent een gemiddelde groei van 5.000 campers per jaar en in totaal bijna een verdubbeling ten opzichte van de beginsituatie.

Camper Experience in Zandvoort

Er worden steeds meer campers verkocht.

Er worden steeds meer campers verkocht.

Een andere indicator voor de populariteit van campers is het aantal leden van de NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club. Die verwelkomde laatst haar 40.000e lid, wat betekent dat het in deze branche de grootste vereniging van Europa is. De eerdergenoemde Camper Experience op het Circuit Park Zandvoort in april van dit jaar, die dus zo succesvol was, is ook een initiatief van deze vereniging. Het werd georganiseerd vanwege het 40-jarig jubileum van de club en bestond, naast het gezamenlijk camperen, onder andere uit demonstraties, workshops en proefritten. Ook vonden er culinaire activiteiten en andersoortig amusement plaats, vaak gelinkt aan het onderwerp camperen. Voor fervente kampeerders was het kortom een fantastisch weekend.

Waar komt de groeiende populariteit vandaan?

Dat een dergelijk, op camperhouders gericht evenement zoveel bezoekers trekt, is aan de ene kant opvallend te noemen, maar is aan de andere kant ook iets waar tal van redenen voor te noemen zijn. Ten eerste heeft de flink toegenomen populariteit waarschijnlijk te maken met de groeiende groep ouderen. Zij zijn altijd al liefhebbers geweest van kampeerauto’s, omdat er voor hen nogal wat voordelen aan verbonden zijn. Zo geeft een caravan vaak net wat meer mobiliteit en luxe dan een caravan, waardoor je gemakkelijk grote reizen kan maken, iets waar gepensioneerden vaak de tijd wel voor hebben. Bovendien kunnen zij een caravan vaak wel betalen, aangezien ze doorgaans de hypotheek al afgelost hebben en hun hele leven lang gespaard hebben. Maar het zijn echt niet uitsluitend ouderen die campers kopen, ook jonge gezinnen ondervinden de aantrekkingskracht ervan. Samen, jong en oud, waren zij in april te vinden op het Circuit Park Zandvoort om hun passie te delen.

Be the first to comment on "Verdubbeling aantal campers in Nederland binnen tien jaar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Klik hier om onze pagina te liken