De mooiste wildernis van Noord-Europa

Panoramic photo of where the river Etive meets the Loch, near Gualachulain, Scotland. Mountains Ben Starav on the left and Beinn Trilleachan on the right.

Ben je gek op de wildernis? Dan moet je in Scandinavië en Schotland zijn. In sommige landen mag je zelfs wildkamperen! Voor veel avonturiers al reden genoeg om hierheen te gaan. We vertellen je per land waar je moet zijn voor een overweldigende belevenis. Tot die tijd kun je ook wegdromen bij het boek Wildkamperen van ANWB.

1. Noorwegen

Laten we beginnen bij een van de meest spectaculaire uitkijkpunten ter wereld: de Preekstoel (Preikestolen). Een klif met een uitzicht waar je u tegen zegt. De rotsformatie torent namelijk ruim 600 meter boven de Lysefjord uit. Gaan we een flink stuk noordwaarts, dan komen we bij Dovrefjell. Een prachtig gebied dat beroemd staat om haar rijke flora en fauna. Er zijn veel open vlaktes met af en toe een moeraslandschap waar vogels graag broeden. Tijdens je wandeling kun je zomaar muskusosssen zien, die in Europa alleen hier vrij rondlopen. De beste plek om het Noorse natuurspektakel te beleven, is op de Lofoten. Misschien wel de mooiste eilandengroep ter wereld, met sprookjesachtige bergen en uitgestrekte landschappen.

2. Zweden

De ultieme manier om in Zweden de wildernis te beleven is de Vildmarksvägen, oftewel: The Wilderness Road, van Jämtland naar het Zweedse Lapland. De autoroute baant zich een weg door het paradijs, langs watervallen zoals de Hällingsafallet van 45 meter hoog. Het gebied eromheen is versierd met planten en mossen onder kleurige regenbogen. Schrik niet als je onderweg ineens een beer ziet, want er zijn hier gebieden met de hoogste berendichtheid ter wereld. Het meest indrukwekkende deel is wanneer je over het Stekenjokk plateau rijdt naar het bergachtige gebied. Handig om te weten is dat de route in de winter is gesloten door de enorme hoeveelheid sneeuw. Wist je trouwens dat je in Zweden en Noorwegen bijna overal mag wildkamperen? Zolang je maar met zorg omgaat met de natuur.

3. Finland

Finland wordt ook wel ‘Het land van de duizend meren’ genoemd. Velen zeggen dat Finland de mooiste natuur van Europa heeft. De bewoners van de Finse wildernis zijn bruine beren, wolven, lynxen, elanden en bijzondere vogelsoorten. In het noorden vind je Fins Lapland met bossen, meren, gletsjers, watervallen en heuvels. Hier ligt ook Lemmenjoki National Park, met uitgestrekte velden en robuuste heuvels. Je kunt hier zelfs de Sami tegenkomen: de inheemse bevolking die het hele jaar door in de wildernis leeft.

4. Denemarken

In Denemarken heb je weer een heel ander soort wildernis. Zo is Råbjerg Mile een van de grootste bewegende zandduinen van Europa. Voor het grootste bos van het land moet je in Rold Skov zijn. Kinderen vinden vooral het spookachtige Toll Skov spannend, met kromme en knoestige bomen. Het grootste hoogveen van West-Europa is Lille Vildmose en vind je in Himmerland, een wandelplek met geweldige flora. Wil je wandelen door de afwisselende wildernis? Ga dan naar het zuidelijke deel van Djursland met bossen, moerassen, velden en heide. Onderweg spot je de meest verschillende dieren en planten. Je kunt natuurlijk ook eindeloos fietsen. In het merengebied Søhøjlandet bijvoorbeeld.

5. IJsland

Op IJsland kom je ogen tekort. De Golden Circle klinkt je misschien wel bekend in de oren, met het Thingvellir Nationaal Park, Geysir (de moeder van alle heetwater-fonteinen) en de indrukwekkende Gullfoss waterval. Wil je je even helemaal alleen wanen in de ongerepte wildernis, rijd dan verder het eiland over. In het noorden vind je de krachtigste waterval van Europa: Dettifoss. Ook indrukwekkend is het Mývatn meer, met 50 eilandjes ontstaan door vulkaanuitbarstingen. In het oosten vind je Fjaðrárgljúfur, een enorme kloof waar een rivier doorheen stroomt. En in het zuiden kom je bij het gletsjermeer Jökulsárlón, waar ijsschotsen ronddrijven richting de zee.

6. Schotland

De North Coast 500 wordt ook wel de Schotse Route 66 genoemd. Langs de kronkelende wegen vind je ruige kusten, verrassend mooie stranden, bergen, valleien en meren. Liever aan de wandel? Op naar de West Highland Way: een geliefde route met als hoogtepunten het diepe meer Loch Lomond en Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Ook de uitgestrekte nationale parken zoals Cairngorms en Trossachs zijn een aanrader, waarbij je wandelt langs watervallen en over heuvels. Middenin de wildernis kun zomaar wat Schotse hooglanders tegenkomen, met hun lange haren en horens. Je mag in Schotland wildkamperen, zolang je maar geen sporen achterlaat.

Op reis naar Noord-Europa

Staat Noord-Europa op je wishlisht om eens te bezoeken? Ga dan op deze rondreis naar de noordelijkste hoogtepunten en met deze rondreis rijd je via meren en bossen naar het uitgestrekte Lapland. Zoek het avontuur op met een husky- en sneeuwscootersafari. Weinig tijd? Schiereiland Snaefellsnes wordt ook wel klein IJsland genoemd, met zwarte stranden, vulkanen en lavavelden. Echte avonturiers kunnen zelfs kamperen op IJsland. In Denemarken mag je helaas niet wildkamperen, maar er zijn genoeg campings middenin de wildernis.

Liever iets comfortabeler overnachten? Er zijn verschillende manieren om rond te reizen. Met deze rondreis ontdek je het magische landschap van Schotland en overnacht je in kleinschalige hotels. 

About the Author

René Quist
Kampeerder. Journalist. Levensgenieter.

Be the first to comment on "De mooiste wildernis van Noord-Europa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Klik hier om onze pagina te liken